Doktor menyuruh kita mengamalkan makanan
seimbang dan bersenam untuk kekalkan kesihatan atau mengembalikan kesihatan
kita yang sudah terjejas. Kita perlu mengambil makanan seimbang agar kita
mendapat zat-zat dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita untuk kekalkan
kesihatan atau memulih tahap kesihatan yang sudah menurun atau terjejas.
Dapatkan kita mengamalkan pemakanan atau diet
seimbang seperti yang disarankan?
Saya cuba analisa pola pemakanan saya semasa
hari berkerja untuk tengok sama ada saya dapat memenuhi keperluan tersebut:
Sarapan: Nasi/bihun goreng + telor goreng/ayam
goreng atau nasi lemak dengan telor goreng/kerang/paru-paru
goreng/sotong/sambal ikan bilis.
Makan tengahari: Nasi dengan satu jenis sayur
+ 1 ekor ikan/1 ketul ayam/1 senduk daging. Buah? Selalunya tidak dijual
dikantin, kalau nasib dapatlah tembikai, betik, nenas atau tembikai susu. Kalau
ada, ambillah sepotong.
Makan malam di rumah, tiada banyak bezanya.
Nasi bersama satu/dua jenis lauk dan satu jenis sayur. Kadang-kadang tak da
sayur.
Nampaknya pola pemakanan harian saya tidak
memenuhi keperluan pemakanan seimbang. Saudara/ri camner?
Menurut garis panduan pemakanan Kementerian
Kesihatan (rujuk grafik piramid makanan di atas), kita perlu makan 4-8 hidangan
bijirin seperti nasi, gandum, jagung. Boleh juga ambil ubi. Sekurang-kurangnya
setengah dari bijirin yang diambil mestilah bijirin penuh; kalau nasi – beras
coklat, kalau roti – dari gandum penuh. Nasihat KKM, bila masak nasi, campurkan
beras putih dengan beras coklat 50-50. Kalau tak nak, 50% dari karbohidrat kita
mestilah dari roti/makanan yang diperbuat dari gandum penuh.
Kita juga kena ambil sekurang-kurangnya 3
hidangan sayur-sayuran atau 2 hidangan buah-buahan. Makanan ini dikaitkan
dengan pengurangan risiko mendapat diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi,
sakit jantung dan kanser. Garis panduan tersebut juga menasihatkan kita supaya
mengambil daging, makanan laut dan ikan secara sederhana. kita dinasihatkan
supaya lebih memakan ikan. Hasil tenusu – 1 hingga 3 hidangan sehari.
Garam, gula, minyak dan lemak? Semua orang
tahu, kena kurangkan. Tapi kalau dah makan kat luar (kat warung atau
restoranlah), banyak mana mereka taruh manalah kita tau. Yang pasti, bukan
sedikitlah.
Dapatkah kita penuhi keperluan pemakanan
seimbang? Kalau hari-hari makan di kantin tempat kerja, atau makan kat luar,
nampaknya tak dapatlah. Kenalah bawa bekal dari rumah. Kalau tak boleh juga
penuhi keperluan makanan seimbang, dan masih ingin kekalkan kesihatan yang
unggul, kenalah ambil pemakanan tambahan.
Sumber grafik: Kementerian Kesihatan Malaysia
www.nutrition.moh.gov.my
No comments:
Post a Comment